Be Smart Seniors Projekt eredményei

   
             
             
   
   
   
  2018.10.08
   
  Be Smart Seniors projekt 2018-2020
 

A Be Smart Seniors projekt 2018. október és 2020. szeptembere között arra vállalkozik, hogy egy nemzetközi konzorcium közreműködésével feltérképezze a 60 évnél idősebb felnőttek informatikai eszközhasználatát és kifejlesszen olyan online elérhető tananyagokat, mely ezen személyek mindennapjait megkönnyítő online szolgáltatások használatát oktatják.
Fontos eleme a projektnek egy intergenerációs tanulási modell kidolgozása, mely keretében az idős felnőttek informatikai tanulását a fiatal rokonok segítenék.

A megvalósító projekt konzorcium tagjai:

  • Corvus Kft. - projekt koordinátor (Magyarország)
  • Prompt-H Kft. (Magyarország)
  • Andragoski zavod Maribor - Ljudska univerza (Szlovénia)
  • KarrierSuli Oktatási Alapítvány (Magyarország)
  • TURUN AMMATTIKORKEAKOULU (Finnország)
  • Nyugdíjasok Egyesülete Pécs (Magyarország)
  • Anthropogogik Brändle (Liechtenstein)
 
 
 
   
             
        2018.10.17.    
             
        Elindult a www.smartseniors.eu weboldal    
   
 

 

       
      Elindult a Be Smart Seniors Projekt honlapja, mely a www.smartseniors.eu oldalon érhető el. A honlap a projekt munkanyelvén (angol) és a résztvevő partnerek nyelvén (németül, finnül, szlovénül és magyarul) ad információt a projekt eredményeiről és itt kerülnek majd elhelyezésre a későbbiekben kifejlesztendő online tananyagok is.    
           
           
      2018.10. 26.    
           
      Be Smart Seniors projekt nyitó rendezvénye Budapesten    
           
      2018. október 25-26-án került megrendezésre Budapesten a Be Smart Seniors Erasmus+ projekt nyitórendezvényére. A találkozó célja a projekt első harmadára vonatkozó teendők megvitatása 2019 májusáig.    
           
     
   
           
           
      2018.11.18.    
           
      Be Smart Seniors projekt bemutatkozó kisfilmje    
           
      Elkészült a Be Smart Seniors projekt bemutatkozó kisfilmje, mely a rövid összefoglalása a projekt céljainak és várható eredményeinek    
           
     

 

 
   
           
           
      2018.12. 10.    
           
      Idősek Informatikai eszközhasználatát vizsgáló kérdőív    
           
     

Elkészült a Be Smart Seniors projekt 60 évnél idősebb felnőttek informatikai eszközhasználatát vizsgáló kérdőív magyar változata és megkezdődött az adatgyűjtés. A kérdőívek felvételét Magyarországon a Pécsi Nyugdíjas Egyesület, a karrier Suli Oktatási Alapítvány és a Corvus Kft. végzi 2018. decemberében és 2019. januárjában. Reményeink szerint nagy számú válaszadót sikerül bevonni a felmérésbe 

A megvalósításban résztvevő külföldi partnerek szintén elkészítették a kérdőív fordítását és ugyan ebben az időszakban hasonló adatfelvételt végeznek.


Amennyiben Ön elmúlt 60 éves és segíteni szeretné munkánkat, kérjük töltse ki az alábbi kérdőívet jutassa vissza nekünk 2019. január 31-ig.

Köszönjük segítségét!

Kérdőív letölthető az alábbi linkről: Bess questionaire.pdf

   
           
           
      2019.02. 08    
           
      Idősek informatikai eszközhasználatát vizsgáló kérdőív összesített eredményei    
           
     

Lezárult a Be Smart Seniors projekt 60 évnél idősebb felnőttek informatikai eszközhasználatát vizsgáló kérdőív magyarországi adatgyűjtése.
Minden válaszadónak és az adatgyűjtést végzőknek köszönjük segítő közreműködését!
A felmérés részletes kiértékelése és különböző országokból származó adatok összevetése még nem készült el, de egy rövid összegzésben a hazai felmérés legfontosabb tanúságait már rögzítettük, melyet az alábbi linken tudnak letölteni:

RRövid összefoglaló

 

   
           
      2019.06.10.    
           
      Második Projekt találkozó Vaduzban    
           
     

Sikeresen lezajlott a Be Smart Seniors projekt második projekt találkozója, melyet Vaduzban rendeztünk meg.

Az egyeztetés célja a kérdőíves felmérés eredményeinek kiértékelése alapján a kifejlesztésre kerülő oktató videók témaköreinek valamint pedagógiai és vizuális elemeinek a véglegesítése. Áttekintettük a projekt következő időszakának teendőit és tisztáztuk az elkészült videók tesztelésének a kereteit.

   
           
           
      2019.06.20.    
           
      Hogyan tanítsd a nagymamádat? videó útmutató fiataloknak    
           
     

Elkészült a Turkui Egyetem munkatársai által készített "How to teach your grandma" (magyarul: Hogyan tanítsd a nagymamád) videó útmutató magyar szinkronú változata. Ennek a tananyagnak a célja, hogy a fiatal rokonok segítők számára összefoglalja azokat a legfontosabb ismereteket, melyek egy idős személy informatikai oktatása során szükségesek, mindezt egy könnyed hangvételű rajzfilm formájában.

   
           
     
   
           
           
      2019.06.22.    
           
      Disszeminációs rendezvény Budapesten    
           
     

Eredményesen megtartottuk a Be Smart Seniors prjekt első disszeminációs rendezvényét Budapesten, ahol a nyári időpont és a nagy meleg ellenére közel 30 résztvevő volt kíváncsi a projekt eddigi eredményeit és céljait a bemutató előadásokra. Vendégeink a projekt iránt érdeklődő felnőttképzők, közép- és felsőoktatási intézmények valamint idősgondozásban érdekelt intézmények és civil szervezetek képviselői voltak, akik hasznos tanácsokkal és észrevételekkel segítették munkánkat, amiért utólag is szeretnénk köszönetünket kifejezni. A következő rendezvényünkön már az elkészült oktató anyagok bemutatója és tesztelése lesz a fő téma, melyre reméljük újból sokan kíváncsiak lesznek.

   
           
     
   
           
           
      2019.12.16.    
           
      Nemzetközi Projekt találkozó Mariborban    
           
     

2019. december 12-13 között került megrendezésre a Be Smart Seniors projekt harmadik nemzetközi projekt találkozója Mariborban. A találkozó célja a az eddigi tevékenységek áttekintése és a felkészülés a projekt további feladataira volt.

   
           
     
   
           
           
      2020.01.24.    
           
      Véget ért az oktató videók tesztelése    
           
     

Lezárult az oktató videókkal kapcsolatos vélemények gyűjtése. A visszajelzések alapján módosítani fogunk néhány elkészült videót és a gyűjtött tapasztalatokat felhasználjuk a jövőben készülő videók előállítása során. Minden válaszadónak köszönjük a közreműködését!

   
           
     
   
           
           
      2020.02.24.    
           
      Elindult a projekt YouTube csatornája    
           
     

Elindult a Be Smart Seniors projekt YouTube csatornája, mely a projekt keretében elkészülő oktató videók bemutatását szolgálja. Ez a felület nem azonos azzal a platformmal, melyet az idősek ergonómiai igényeinek a figyelembevételével a projekt keretében készítünk. A Youtube csatorna célja, hogy szélesebb közönség felé elérhetővé tegyük a projekt eredményeit a népszerű videómegosztó oldal segítségével.

   
           
     
   
           
           
      2020. 03.24..    
           
      Elindult a projekt blog oldala    
           
     

Elindult a Be Smart Seniors projekt blogja a www.smartseniors.blog.hu oldalon, amely az aktív idősödésről és a mindennapi életet könnyebbé tevő online szolgáltatásokról fog cikkeket közölni.

   
           
     
   
           
      2020.04.22.    
           
      A videó megtekintések száma elérte a 10.000-et You Tube csatornánkon    
           
     

Már 10.000 fölött a Be Smart Seniors projekt Youtube csatornáján a videó megtekintések száma! Ezt a szép eredményt közel két hónap alatt sikerült elérnünk! Reméltük, hogy a hasznos és a mindennapi élet problémáira választ adó videóink elnyerik többek tetszését, de nem számítottunk ilyen látványos sikerre. Köszönjük mindazoknak, akik megnézték az elkészült videókat és reméljük sok hasonló kerek számot tudunk még ünnepelni a jövőben.

   
           
           
      2020.06.26.    
           
      Feltöltésre került a 100. videó a Be Smart Seniors projekt YouTube csatornájára!    
           
     

A projekt egyik célja a projekt célcsoportját képező 65 évnél idősebb felnőttek igényeihez és tanulási sajátosságaihoz igazított oktatóvideók elkészítése volt, amelyek segítségével bővíthetik ismereteiket olyan témákban, amelyek mindennapi élethelyzetek megoldását segítik korszerű online szolgáltatások segítségével.
Ezek az oktató videók több nyelven készülnek részben nemzetközi, részben helyi sajátosságokhoz igazodó témákban. Ezek közül került feltöltésre a ma napon az éppen századik.
Természetesen ezzel a kerek számmal még nem fejeztük be a videók előállítását, hiszen több, mint 140 darab elkészítésére vállalkoztunk, de fontosnak tartottuk megosztani ezt a tagadhatatlan sikert azokkal, akik követik a projekt előrehaladását.

   
           
     
   
           
           
           
      2020.06.26.    
           
      Feltöltésre került a 100. videó a Be Smart Seniors projekt YouTube csatornájára!    
           
     

A projekt egyik célja a projekt célcsoportját képező 65 évnél idősebb felnőttek igényeihez és tanulási sajátosságaihoz igazított oktatóvideók elkészítése volt, amelyek segítségével bővíthetik ismereteiket olyan témákban, amelyek mindennapi élethelyzetek megoldását segítik korszerű online szolgáltatások segítségével.
Ezek az oktató videók több nyelven készülnek részben nemzetközi, részben helyi sajátosságokhoz igazodó témákban. Ezek közül került feltöltésre a ma napon az éppen századik.
Természetesen ezzel a kerek számmal még nem fejeztük be a videók előállítását, hiszen több, mint 140 darab elkészítésére vállalkoztunk, de fontosnak tartottuk megosztani ezt a tagadhatatlan sikert azokkal, akik követik a projekt előrehaladását.

   
           
     
   
           
           
           
      2020.07.16.    
           
     

Positive Impact Day rendezvény

   
           
     

2020. július 15-én került megrendezésre Budapesten a Be Smart Seniors projekt Positive Impact Day nevű rendezvénye több, mint 100 érdeklődő részvételével. A rendezvényen elsősorban szociális területen dolgozó szakemberek vettek részt.
Eredeti terveink szerint ez a rendezvény a projekt végén került volna megtartásra, de a koronavírus járvány miatt célszerűnek láttuk a rendezvényt a résztvevők biztonsága érdekében nyáron megtartani.
A rendezvényen dr. Simon Gábor a Corvus Kft. képviseletébe ismertette a projekt célkitűzéseit, elért eredményeit és az eddigi fejlesztő munka tapasztalatait.
Dr. Somodi Lilla szociális szakember az egybegyűlteknek az aktív idősödés fontosságáról és a szociális szakemberek támogató munkájának a jelentőségéről beszélt.
A rendezvényt kerekasztal beszélgetés zárta, melyen a résztvevők további kérdéseket tettek fel a projekt eredményeivel kapcsolatosan és azok nappali ellátásban történő alkalmazásának a lehetőségeiről. 

   
           
           
      2020.08.10.    
           
     

Elkészült a projekt online platformja

   
           
     

Egy újabb mérföldkőhöz érkezett a Be Smart Seniors pályázat megvalósítása: elkészült az az online platform, amely az oktatóanyagok és egyéb a projekthez kapcsolódó szolgáltatások egyszerű elérését teszi lehetővé a projekt célcsoportjának az igényeihez igazított kezelőfelületével.
Ehhez kapcsolódóan megkezdjük az oldal tesztelését a célcsoport bevonásával egy online kérdőív segítségével, mely az ezen a linken érhető el.

   
           
     
   
           
           
           
      2020.11.10    
           
     

Hagyd hátra digitális lábnyomod!

   
           
     

Mindannyian gondoltunk már arra, hogy milyen jó lenne, ha nem csak passzív fogyasztói lehetnénk az internetes tartalmaknak, hanem mi magunk is megoszthatnánk gondolatainkat, élményinket másokkal. Hála a korszerű online szolgáltatásoknak ez talán soha nem volt annyira egyszerű, mint mostanság. A Be Smart Seniors projekt „Hagyd hátra digitális lábnyomod” tananyagok ebben nyújtanak segítséget közérthető formában. A tananyagok magyar nyelven itt érhetőek el:
https://www.bessproject.eu/hu/hagyja-hatra-digitalis-labnyomat